21 Geheimen over wonen in Zwitserland om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (2024)

Verhuizen naar Zwitserland hoeft geen cultuurschok te zijn. Ontdek 21 geheimen die je moet weten als je gaat wonen in een land met een van de hoogste levensstandaarden ter wereld.

Secties

1. De Zwitsers hebben vier officiële talen

21 Geheimen over wonen in Zwitserland om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (1)

Zwitserland heeft niet één, maar vier officiële talen. Dit zijn:

  • Duits (62%)
  • Frans (23%)
  • Italiaans (8%)
  • Romansh (0.5%)

Het Duits dat in Zwitserland wordt gesproken, wordt ook wel "Schwiizerdütsch" of "Zwitserduits" genoemd, en tweederde van de bevolking spreekt het. Helaas zul je niet ver komen als je al "gewoon" Duits kent - deze taal is totaal anders.

We raden je aan om een beetje van het plaatselijke lingo te leren voordat je erheen reist; je zult makkelijker vrienden maken. De Zwitsers waarderen het als nieuwe expats op zijn minst een poging doen om de taal te spreken, ook al is dat niet altijd 100% accuraat!

2. Het Zwitserse landschap is niet van deze wereld

Oké, we hebben een beetje vals gespeeld. Het slechtst bewaarde geheim van Zwitserland is ongetwijfeld het prachtige landschap, dat volgens velen tot de mooiste ter wereld behoort.

Nou, er is zeker niets vergelijkbaars.

Van glooiende valleien, glinsterende meren en besneeuwde bergen, expats zullen de romantiek van het Zwitserse landschap een van de belangrijkste voordelen vinden om er te wonen.

3. Hun regels en voorschriften kunnen verbijsterend zijn

Veel Zwitsers volgen regels die expats misschien wat vreemd voorkomen als ze voor het eerst in Zwitserland gaan wonen.

Een goed voorbeeld: Om geluidsoverlast te beperken, mogen mensen die in Zwitserland wonen of verblijven hun toiletten niet doorspoelen na 22.00 uur. En denk er ook niet aan om na deze tijd staand te plassen - dat wordt beschouwd als een grote no-no.

De Zwitsers echt Houd niet van geluidsoverlast. Denk niet dat je op zondag het gras kunt maaien of kunt recyclen. Om het geluidsniveau tot een minimum te beperken, zijn deze activiteiten strikt verboden.

En je mag geen poëzie voordragen tijdens het skiën, voor het geval het idee je aanspreekt - dat is ook illegaal!

4. De Zwitsers houden van recycling

De mensen in Zwitserland staan bekend om hun milieubewuste houding en een deel van het expatleven in het land gaat gepaard met de afspraak dat je recycleert. veel.

Recyclingpunten zijn op grote schaal beschikbaar om afval en stortplaatsen te verminderen en zo ongeveer alles wordt gerecycled, van oude olie, batterijen en piepschuim tot elektronica, textiel en plastic, naast vele andere dingen.

Denk alleen niet aan recyclen op zondag! Maar daarover dadelijk meer.

5. De kaas

21 Geheimen over wonen in Zwitserland om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (2)

Nee, niet het massaproduct met het label "Zwitserse kaas" dat in bijna elke winkel in Amerika te koop is. Zwitserland produceert honderden verschillende soorten kaas die tot de beste ter wereld behoren.

Ze zijn geliefd bij miljoenen mensen overal, maar er is maar één plek waar je de unieke smaak en onbetwiste kwaliteit echt kunt waarderen: Zwitserland zelf.

6. Het Zwitserse onderwijssysteem is geweldig

Zwitserland, dat bekend staat als een van de meest geavanceerde onderwijssystemen ter wereld, is een enorm populaire plek voor studenten die internationaal willen studeren. En dat is geen wonder, want het onderwijssysteem daar is gerangschikt als het zesde beste ter wereld.

7. Auto's worden zwaar belast

Auto's in Zwitserland worden belast op hun milieuvriendelijkheid, waarbij respectievelijk hoge en lage emissies worden bestraft en beloond. Het bezit van een auto wordt dus niet altijd gezien als economisch voordelig. Maar in tegenstelling tot het leven in andere delen van de wereld, is het bezitten van een auto in Zwitserland geen noodzaak voor een expat.

Dit leidt tot ons naar ons volgende punt...

8. Ze hebben een efficiënt transportsysteem

Heb je een voertuig nodig terwijl het transportsysteem in Zwitserland bijna ongeëvenaard is?

Het hele netwerk is ongecompliceerd en gebruiksvriendelijk en omvat bussen, treinen, kabelbanen, boten en meerstoomboten, waardoor het plannen van een reis een fluitje van een cent wordt.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je niet kunt rijden of je geen auto kunt veroorloven.

9. De kosten van levensonderhoud in Zwitserland zijn behoorlijk hoog

Zwitserland heeft nogal de reputatie duur te zijn; wees voorbereid om geschokt te zijn als je voor het eerst in Zwitserland woont en je eerste boodschappen doet! Maar - en het is een grote maar - de salarissen zijn over het algemeen veel hoger in Zwitserland, wat de kosten van het levensonderhoud compenseert.

En het is over het algemeen veel goedkoper dan wonen in veel andere Europese landen.

10. Dieren hebben rechten

In tegenstelling tot veel andere landen is Zwitserland behoorlijk vooruitstrevend wat dieren betreft. Het huisvesten van één dier is illegaal - alle sociale wezens moeten met z'n tweeën zijn.

Er was zelfs een referendum in Zwitserland over de vraag of dieren advocaten zouden moeten hebben (ja, echt!), hoewel de oproep werd verworpen.

11. De Zwitserse gezondheidszorg

De Wereldgezondheidsorganisatie rangschikt Zwitserland nummer 20 Wereldwijd is Zwitserland de koploper op het gebied van gezondheidszorg. Het is ook een van de duurste, ongeveer 12% van het BBP, en iedereen die in Zwitserland woont moet ten minste een basiszorgverzekering hebben.

12. Alles is gesloten op zondag

21 Geheimen over wonen in Zwitserland om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (3)

Terwijl het grootste deel van de westerse wereld de zondag als een relatief onopvallende dag beschouwt, gaat het land vrijwel helemaal dicht; dit geldt ook voor de overgrote meerderheid van de winkels en bedrijven.

De plaatselijke cultuur schrijft voor dat de zondag een dag is om tijd door te brengen met familie of vrienden, naar de kerk te gaan en in het algemeen te chillen.

Maar, zoals eerder gezegd, denk niet dat zondag een goede dag is om je recycling in te halen.

Eén vrouw werd gerapporteerd door haar buurvrouw omdat ze op de rustdag haar steentje bijdroeg aan het milieu. De politie gaf de 35-jarige twee opties - 250 frank betalen of twee nachten in de gevangenis doorbrengen!

13. Een baan vinden kan even duren

Hoewel er bepaalde zeer gewilde beroepen zijn, zoals IT'ers en dokters, zijn andere banen niet zo veel gevraagd en daarom kan het een expat een tijdje kosten om de perfecte baan te vinden.

Als je de taal op een relatief hoog niveau beheerst, vergroot je je kansen op de baan van je dromen in Zwitserland. Maar aangezien veel multinationals graag Engelstaligen in dienst nemen, is dit niet de enige manier om een baan in Zwitserland te vinden. altijd een vereiste.

14. Feestdagen

Hoewel feestdagen het hele jaar door populaire dagen zijn in Zwitserland (en overal elders trouwens), kunnen de data van deze feestdagen per kanton verschillen. Houd hier rekening mee voordat je een afspraak maakt met vrienden buiten je eigen kanton!

15. Ze houden van hun sport

Wonen in Zwitserland betekent profiteren van die prachtige landschappen die we zo gewend zijn te zien in die Zwitserse chocoladereclames. Dat is een van de redenen waarom skiën er zo geliefd is.

Maar de Zwitsers hebben ook andere favoriete sporten, zoals ijshockey en voetbal, die allebei erg populair zijn.

16. Het kan een hele uitdaging zijn om een huis te vinden

21 Geheimen over wonen in Zwitserland om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (4)

We zullen er niet omheen draaien - huisvesting in Zwitserland is moeilijk te vinden en het is ook prijzig als je iets wilt kopen, vooral in de grote steden.

Het wordt over het algemeen als toegankelijker beschouwd voor expats om huizen of appartementen te huren in plaats van te kopen. Toch zijn ook deze prijzen hoog en dit is iets waar buitenlanders rekening mee moeten houden voordat ze een verhuizing plannen. De mensen in Zwitserland worden over het algemeen echter meer betaald dan in andere landen, wat deels de hoge vastgoedprijzen verklaart.

17. De kwaliteit van leven is geweldig

Zwitserland heeft een solide reputatie als het gaat om het bieden van een uitstekende levenskwaliteit aan zijn burgers en wordt regelmatig uitgeroepen tot een van de gelukkigste landen ter wereld.

Vrije tijd draait vooral om familie en vrienden, en het wordt ook beschouwd als een zeer veilig land.

En dan is er nog de balans tussen werk en privé...

18. Zwitserse werknemers hebben een goed evenwicht tussen werk en privéleven

Een groot deel van de reden dat de levenskwaliteit in Zwitserland zo goed is, is de benijdenswaardige balans tussen werk en privé die het land hanteert.

Hoewel ze hard werken, hechten de plaatselijke bewoners veel waarde aan hun vrije tijd en hun gezinsleven. Zelfs tijdens de lunchpauze is het gebruikelijk dat gezinnen samenkomen en de tijd delen. Er zijn niet veel kantoormedewerkers die aan hun bureau eten; dat wordt over het algemeen afgekeurd.

Volgens de wet mag een bedrijf je maximaal 45 uur per week laten werken (tenzij je een handarbeider bent, dan is de limiet 50 uur). In feite werken de inwoners van Zwitserland gemiddeld 200 uur per jaar. minder dan hun Amerikaanse tegenhangers.

19. Ontdek de fantastische bergen, meren, steden en dorpen

21 Geheimen over wonen in Zwitserland om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (5)

De schoonheid van Zwitserland valt niet te ontkennen.

Van de bergdalen die perfect zijn om te fietsen, paragliden of gewoon een dromerige zondagwandeling met de kinderen te maken, Zwitserland heeft absoluut alles wat liefhebbers van het buitenleven zich kunnen wensen - inclusief enkele van de mooiste meren ter wereld.

En dan zijn er nog de historische steden die je kunt verkennen, vol charme en schoonheid op een ansichtkaart. Je hebt keuze te over als je in Zwitserland woont.

20. Belastingen in Zwitserland

De 26 kantons van Zwitserland bepalen hoeveel belasting de inwoners moeten betalen, waarbij de inkomstenbelasting van plaats tot plaats nogal verschilt. Afhankelijk van de staat waarin je woont, kun je veel belasting betalen. Daarom kiezen mensen vaak de staat waarin ze wonen op basis van de belastingen die ze zich kunnen veroorloven.

Maar sommige gebieden hebben redelijke belastingen, waarschijnlijk lager dan de meeste andere gebieden in Europa.

21. Kun je liefde vinden in Zwitserland?

Laten we eerlijk zijn; ergens liefde vinden is niet altijd gemakkelijk en daten kan een heel mijnenveld zijn!

Maar als je vertrouwd bent met de gewoonten en tradities van de lokale gemeenschap (en als je dat niet bent, leer het dan!), dan zal dit het vinden van je soulmate zoveel gemakkelijker maken. Maar het komt net zo vaak voor dat buitenlanders verliefd worden op andere expats!

Een belangrijke overweging om te onthouden is dat Zwitsers niet bekend staan als bijzonder romantisch, nou ja, niet openlijk. Romantische uitingen van genegenheid in het openbaar zijn zeldzaam, aangezien Zwitsers over het algemeen een vrij gereserveerde groep mensen zijn.

FAQs

Heeft Zwitserland internationale scholen?

Ja, Zwitserland heeft er genoeg! Veel van deze internationale scholen staan bekend om de beste onderwijsinstellingen ter wereld en bieden zowel dagonderwijs als internaat.

Daarnaast zijn er verschillende lesmethodes, waaronder veel internationale onderwijsprogramma's zoals Brits, Amerikaans en Japans.

Kan een buitenlander onroerend goed kopen in Zwitserland?

Ja, maar er zijn enkele beperkingen.

Een expat in Zwitserland die geen verblijfsvergunning heeft, krijgt alleen toestemming om onroerend goed te kopen in een toeristisch gebied, zoals Montreux - niet in veel steden zoals Zürich, de grootste stad van Zwitserland, of Genevadie gereserveerd zijn voor mensen die in Zwitserland wonen.

Wat zijn de vereisten om een Zwitserse permanente verblijfsvergunning aan te vragen?

De vereisten voor een Zwitserse permanente verblijfsvergunning, ook bekend als een "C"-vergunning, kunnen per kanton verschillen. Over het algemeen is de belangrijkste vereiste echter hoe lang je al in Zwitserland verblijft, meestal tien jaar.

Burgers van de Verenigde Staten en Canadakunnen, net als mensen in EU-landen, een aanvraag indienen na slechts vijf jaar in Zwitserland te hebben gewoond.

Heb je een paspoort nodig om naar Zwitserland te verhuizen?

Ja. Voor bijna elk land waar je naartoe wilt reizen, heb je een paspoort nodig. Amerikanen uit de Verenigde Staten hebben een Amerikaans toeristenpaspoort nodig voordat ze hun thuisland verlaten. Met dit paspoort kunnen Amerikanen 90 dagen naar Zwitserland reizen zonder Schengenvisum.

Als ze eenmaal in Zwitserland wonen, vragen veel expats een Zwitsers paspoort aan.

Laatste gedachten

We hopen dat deze gids met de 21 geheimen die je moet weten voordat je in Zwitserland gaat wonen je heeft geholpen om te beslissen of verhuizen naar Zwitserland de verandering is die je leven nodig heeft.

Wie kan er immers niet profiteren van het leven in een land met een wereldberoemde gezondheidszorg, een ongeëvenaard onderwijssysteem en een van de beste balans tussen werk en privé die er bestaat?

Andere nuttige gidsen voor Zwitserland

  • 26 Beste internationale verhuisbedrijven in Zwitserland
  • Verhuizen naar Zwitserland vanuit de Verenigde Staten
  • 12 beste plaatsen om te wonen in Zwitserland
  • Verhuizen naar Zwitserland vanuit Bahrein
  • Verhuizen naar Zwitserland vanuit Koeweit
  • Verhuizen naar Zwitserland vanuit Qatar
21 Geheimen over wonen in Zwitserland om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duane Harber

Last Updated:

Views: 6084

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duane Harber

Birthday: 1999-10-17

Address: Apt. 404 9899 Magnolia Roads, Port Royceville, ID 78186

Phone: +186911129794335

Job: Human Hospitality Planner

Hobby: Listening to music, Orienteering, Knapping, Dance, Mountain biking, Fishing, Pottery

Introduction: My name is Duane Harber, I am a modern, clever, handsome, fair, agreeable, inexpensive, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.