21 Geheimen over wonen in Saoedi-Arabië om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (2024)

Verhuizen naar Saoedi-Arabië zal nogal een cultuurschok zijn voor de meeste van onsMaar je aanpassen aan een nieuwe manier van leven kan ook spannend zijn.

Er zijn een paar dingen die je moet overwegen voordat je gaat verhuizen, dus we hebben een aantal van onze beste tips en geheimen verzameld om je te helpen beslissen!

Secties

1. De kosten van levensonderhoud in Saoedi-Arabië

21 Geheimen over wonen in Saoedi-Arabië om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (1)

De huur zal ongetwijfeld je grootste uitgave zijn in Saoedi-Arabië - ze houden geen rekening met expats, dus je huur zal waarschijnlijk een derde van je salaris in beslag nemen. Levensmiddelen zijn echter relatief goedkoop, bijna 75% lager dan in westerse landen.

Uit eten gaan of geïmporteerde goederen kopen zal een flinke deuk in je portemonnee slaan, maar aan de andere kant blijft de benzineprijs laag en heffen ze geen inkomstenbelasting. Hoewel sommige dingen duur zijn, heb je een hoge levensstandaard!

2. Het land is gebaseerd op religie

Interpretaties van de Koran bepalen het leven in Saoedi-Arabië en deze opvattingen en waarden beïnvloeden de manier waarop alle wetten worden toegepast. Saoedi-Arabië is een zeer traditionele samenleving die volledig wordt geregeerd door regels, vaste religieuze overtuigingen en tradities. Buitenlanders zijn niet vrijgesteld van deze regels.

Religie dringt door in alle aspecten van het leven in de Saoedische samenleving, van het gezinsleven tot de zakenwereld. Bijvoorbeeld, zelfs in hun beeldende kunst is elke voorstelling van de mensheid streng verboden, zodat ze alleen abstracte, bloemrijke of geometrische ontwerpen kunnen gebruiken.

Houd er rekening mee dat er geen vrijheid van meningsuiting of vrijheid van godsdienst is, dus je zult je moeten aanpassen aan hun gewoonten.

3. Respecteer de religie

In het openbaar moeten zelfs expats zich conservatief kleden. Vrouwen moeten een los overkleed dragen dat een abaya wordt genoemd. De sluier is niet nodig voor niet-islamitische en niet-Saudische vrouwen, maar je kunt het beste een hoofddoek dragen voor het geval dat.

Mannen moeten lange shirts en broeken dragen. De meeste van hun religieuze praktijken vallen onder de wet en de regels verschillen per geslacht.

Als expat moet je hun levenswijze en religie respecteren terwijl je in hun land leeft. Als je dat niet doet, kan dat leiden tot arrestatie, gevangenisstraf of erger. Dit heeft je waarschijnlijk een beetje bang gemaakt, maar het is cruciaal om te weten hoe belangrijk religie is in Saoedi-Arabië.

4. Engels wordt veel gesproken

Hoewel Arabisch hun officiële taal is, wordt Engels gebruikt in de zakenwereld. Het is een verplicht vak op school, dus iedereen leert het als tweede taal - je hoeft niet te worstelen met de taalbarrière!

5. Het weer in Saoedi-Arabië

21 Geheimen over wonen in Saoedi-Arabië om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (2)

Saudi-Arabië heeft een woestijnklimaat dat warm en droog is, en de temperaturen zijn over het algemeen vrij hoog in het hele land. De maximumtemperatuur in de zomer ligt tussen 104°F en 114°F. s Nachts koelt het iets af. In het zuiden kan de temperatuur 's zomers dalen tot 50°F en 's winters kan het 's nachts vriezen.

Omdat het zo droog is, valt er ook bijna geen regen. Maar je kunt wel zandstormen verwachten (hierboven te zien), ongeveer 12-30 per jaar treffen Saoedi-Arabië. Ze komen meestal voor in de lente of aan het begin van de zomer.

6. De gezondheidszorg in Saoedi-Arabië

De gezondheidszorg in Saoedi-Arabië is fantastisch. Alle grote steden hebben privé- en openbare gezondheidsklinieken met eersteklas apparatuur en goed opgeleid personeel. Het merendeel van het medisch personeel en de artsen zijn buitenlanders, wat betekent dat velen Engels spreken, wat uitstekend is voor buitenlandse inwoners.

Hun openbare gezondheidszorgsysteem biedt goedkope of gratis behandelingen voor alle burgers. Als expat moet je een particuliere ziektekostenverzekering afsluiten. Hier hangt een prijskaartje aan, maar het heeft veel voordelen zoals luxe accommodatie en geen wachttijden. Over het algemeen is de wachttijd in openbare en privéziekenhuizen laag.

7. Visuminformatie voor werken in Saoedi-Arabië

De ambassade van Saoedi-Arabië geeft je alle informatie die je nodig hebt om over te stappen naar Saoedi-Arabië.

Zakelijk visum

Als je voor werk of een commercieel bezoek komt, heb je een zakenvisum nodig. Dit is als je korte bezoeken moet afleggen voor besprekingen, opleidingen of vergaderingen. Je hebt twee opties: een single entry visum dat drie maanden geldig is of een multiple entry visum dat zes maanden geldig is.

Om een aanvraag in te dienen, heb je een geldig paspoort nodig voor zes maanden of langer en met twee lege visumpagina's achter elkaar. Je hebt ook een elektronische uitnodigingsbrief nodig van het bedrijf in Saoedi-Arabië en een arbeidsverificatiebrief van je werkgever, een kopie van de bedrijfsregistratie in Saoedi-Arabië en de VS.

Arbeidsvisum

Een arbeidsvisum heeft dezelfde vereisten als een zakenvisum. Je hebt ook een digitale volmacht nodig van je Saoedische werkgever die door het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken is afgegeven en een visumverwijsbriefje van het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken met het nummer en de datum van het visum.

Je hebt ook een door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Saudische Kamer van Koophandel gecertificeerde brief van het bedrijf nodig, samen met een kopie van je arbeidscontract met alle relevante handtekeningen en certificaten. Je hebt ook een kopie van je universitaire diploma of graad, een medisch rapport en een politierapport nodig.

8. Leven in Saoedi-Arabië als expat

Vacatures

Er zijn ongelooflijke kansen op werk in Saoedi-Arabië, vooral in sectoren waar Saoedische staatsburgers een gebrek hebben aan training en opleiding. Veel bedrijven willen dat expats voor hen werken en er zijn veel mogelijkheden om je carrière te bevorderen. Veelbelovende sectoren zijn onder meer rechten, geneeskunde, vastgoed, bouw, bankieren en IT.

Het is over het algemeen beter om naar het land te gaan met een werkaanbieding, omdat het moeilijker kan zijn om daar werk te vinden vanwege de Saoedische overheid. Saudiseringsvereisten.

Expat-vrouwen

Het is moeilijker om als vrouw werk te vinden en je moet aan specifieke criteria voldoen. Je moet toestemming hebben van je echtgenoot of voogd om werk te vinden en veel bedrijven moeten zich aan strikte regels houden als ze vrouwen aannemen, dus in veel gevallen vermijden ze het aannemen van vrouwen.

De wet staat vrouwen alleen toe om in bepaalde sectoren te werken, zoals kinderopvang, kleding maken, schoonmaken en onderwijs.

9. De kwaliteit van leven in Saoedi-Arabië

Veel expats genieten van een hoge levenskwaliteit terwijl ze in het Midden-Oosten wonen, omdat ze een luxeleven kunnen leiden dankzij hun besteedbaar inkomen en fantastische werkgelegenheidspakketten - het onderwijs en de huisvestingssystemen zijn ook goed.

Vrouwelijke expats kunnen het echter moeilijk krijgen omdat hun levenskwaliteit drastisch zal veranderen en vrij beperkend kan worden.

10. Hoe je je kunt verplaatsen in Saoedi-Arabië

21 Geheimen over wonen in Saoedi-Arabië om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (3)

Saoedi-Arabië heeft een van de beste transportnetwerken. Hun openbaar vervoer wordt goed beheerd en is betaalbaar, het bestaat uit meer dan 2000 bussen. Je kunt je ook verplaatsen met de trein, Uber en de metro. Er zijn ook drie internationale luchthavens.

11. Het is het grootste land ter wereld zonder rivier

Omdat Saoedi-Arabië voornamelijk uit woestijn bestaat, kunnen rivieren zichzelf niet in stand houden. Het grootste deel van het land bestaat uit dorre woestijnen, laaglanden en bergen.

12. Onderwijs in Saoedi-Arabië

Openbare scholen

De openbare school is alleen toegankelijk voor inwoners, burgers of moslim expats. De school is gescheiden van mannen en vrouwen en richt zich voornamelijk op het bestuderen van de islam.

Volgens de wet moeten leerlingen zes jaar naar de basisschool en door de overheid beheerde scholen zijn gratis. Op openbare scholen wordt Arabisch gesproken.

Privéonderwijs

De meeste privéscholen spreken Engels, worden niet zo gecontroleerd door de overheid en zijn co-educatief - waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor expats. Privéscholen volgen ofwel internationale certificeringen of het Saoedische nationale onderwijscurriculum.

Internationale scholen

Internationale scholen zijn je beste kans, hun onderwijsmodellen zijn geweldig, maar de ruimte is beperkt. Internationale scholen hebben ook alle onderwijsniveaus onder één dak. Het schoolgeld kan ook behoorlijk hoog zijn.

13. Politiek, regering & sharia

Hun rechtssysteem is gebaseerd op de Sharia, dus alcoholgebruik in het openbaar, prostitutie, drugsbezit en overspel zijn allemaal strafbare feiten. Men moet ook alle religieuze activiteiten vermijden die geen verband houden met de islam.

De koning treedt op als regering en staatshoofd, het is een islamitische theocratie en de Koran fungeert als grondwet.

14. Eten en drinken in Saoedi-Arabië

21 Geheimen over wonen in Saoedi-Arabië om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (4)

Eten maakt een groot deel uit van hun cultuur, omdat hun gewoonten en erfgoed hierop van invloed zijn. De meeste gerechten bestaan uit aardappelen, rijst, kruiden, lam, kip, yoghurt, dadels en brood. Sommige populaire gerechten opnemen ruz al bukhari, mutabbaq (hierboven afgebeeld) en hazen.

Het verkopen, consumeren, brouwen en importeren van alcohol is verboden. Als je wordt aangetroffen met alcohol in je bezit, kun je worden uitgezet of geïmporteerd. Dit geldt voor toeristen en inwoners.

15. De balans tussen werk en privé

Saoedi-Arabië heeft een 48-urige werkweek. Je kunt profiteren van feestdagen, betaald verlof en zwangerschapsverlof, dus ontspannen en vrij krijgen is mogelijk.

Hoewel het werkleven voor vrouwen een beetje anders is, zijn er meer beperkingen wat betreft waar ze kunnen werken en hoeveel ze verdienen.

16. Er zijn geen bars of nachtclubs

Het is een zeer conservatieve plaats en vanwege het verbod op alcohol zijn er geen nachtclubs of bars. Het nachtleven draait om lekker eten en winkelen.

Er zijn heel veel Michelin-sterrenrestaurants waar je je hart kunt ophalen!

17. Is het veilig om in Saoedi-Arabië te wonen?

Ja, dat is zo. Er zijn weinig kleine misdrijven en het dreigingsniveau is laag door de strenge straffen en wetten. De meeste expatfamilies wonen in westerse compounds met strenge beveiliging. Je zult nooit ontsnappen aan criminaliteit, waar je ook woont, dus het is het beste om alert te zijn.

18. LGBT+ relaties en hom*oseksualiteit is illegaal

Dit is het gevolg van de sharia en het zijn allemaal strafbare feiten. De overheid erkent deze rechten niet, omdat hun wet voortkomt uit de tradities van Mohammed en de Koran uit de zevende eeuw.

19. Belastingen in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië heft geen inkomstenbelasting op individuele inkomsten als deze uitsluitend worden verkregen uit werk.

Niet-ingezetenen worden belast op basis van de WHT-regels. Expatfamilies moeten een nieuwe belasting betalen voor zichzelf en hun afhankelijke personen, die ongeveer 100 Saudische riyals per maand per afhankelijke persoon bedraagt.

20. Vieringen en festivals

21 Geheimen over wonen in Saoedi-Arabië om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (5)

Het koninkrijk organiseert verschillende evenementen en culturele festivals die hun erfgoed vieren en erg leuk zijn. Zo is er het Janadriyah National Festival (zie foto hierboven), het Riyadh Spring Festival en het Buraidah Date Festival, om er maar een paar te noemen.

Ze zijn een prachtige manier voor iemand om zich onder te dompelen in de islamitische cultuur.

21. Sociale gebruiken

Saoedische mensen begroeten elkaar over het algemeen met een lange handdruk en een kus op de wang.

Mannen en vrouwen groeten elkaar over het algemeen niet in het openbaar als ze niet van dezelfde familie zijn, en mannen vermijden oogcontact met vrouwen met wie ze geen familie zijn. Eten met de rechterhand is gebruikelijk omdat de linkerhand als onrein wordt gezien.

FAQs

Hoe kan ik een verblijfsvergunning krijgen in Saoedi-Arabië?

Je moet ouder zijn dan 21 jaar om een verblijfsvergunning te krijgen en je moet bewijzen dat je financieel stabiel bent, medische rapporten overleggen, een geldig paspoort hebben en een blanco strafblad. Je komt dan in aanmerking voor een Premium Residency Card (PRC).

Kunnen buitenlanders een lokale bankrekening openen in Saoedi-Arabië?

Ja, dat kan. Het is echter een vrij langdurig proces. Je moet de bank je verblijfsvisum laten zien, een kopie van je paspoort en een brief van je sponsor die geen bezwaar maakt. Je moet dit persoonlijk doen.

Waar wonen de meeste expats in Saoedi-Arabië?

De meeste expats wonen in Riyad of Jeddah, omdat je hier veel westerse voorzieningen, de meeste werkgevers in het land en een aantal geweldige accommodatiemogelijkheden vindt.

Hoe krijg je een toeristenvisum voor Saoedi-Arabië?

Je kunt je aanvraag online indienen of bij de immigratiekiosk bij aankomst in Saudi-Arabië. Je moet ouder zijn dan 18 jaar of worden begeleid door een wettelijke voogd. Het proces is snel en eenvoudig - dus het zal niet lang duren voordat je kunt genieten van een vakantie op het Arabische schiereiland.

Laatste gedachten

Hoewel het een cultuurschok kan zijn, zul je Saoedi-Arabië een prachtige plek vinden om te wonen als je hun wetten en gewoonten kunt accepteren.

Het leven draait allemaal om uit je comfortzone stappen en in Saoedi-Arabië zul je zeker een gelukkig, voldaan en luxueus leven leiden. Veel expats zijn blij dat ze zijn verhuisd, en wij raden het ook ten zeerste aan!

Andere nuttige gidsen voor Saoedi-Arabië

  • 11 Beste internationale verhuisbedrijven in Saoedi-Arabië
  • 12 beste plaatsen om te wonen in Saoedi-Arabië
21 Geheimen over wonen in Saoedi-Arabië om te weten voordat u verhuist - MoverDB.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 6086

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.